Най-високото дърво в света

    sequoia-giperonЗа Най-високото дърво в света е призната гигантската секвоя, намерена в горите на северна Калифорния през 2006 година. Исполинът се издига на цели 115,8 м височина.

    Дървото е било открито на 25-ти август 2006 година от природолюбителите Кристофър Аткинс  (Chris Atkins) и Майкъл Тейлър (Michael Taylor), които нарекли гиганта Хиперион. Дървото е било  измерено и височината му е 115,8 метра. Hyperion расте на сто километра  от Redwood National Park, но точното място не е посочено, за да се защити уникалното дърво от   туристи, които могат лесно да унищожат устовйчивата екосистема и по този начин да унищожат уникалното дърво.

    Установено е, че гигантът съдържа 502 кубически метра дървесина и възрастта му е около 700-800 години. Учените  освен това открили  на самия връх на дървото наранявания, причинени от кълвачи, а до този момент се е смятало, че тези птици не могат да летят до такава височина.

    Второто по височина дърво в света също е секвоя и се намира в   Redwood National Park, Калифорния. Установено е, че това дърво е с възраст над 1500 години, през които е израсло до рекордните 91,44 метра.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *