Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Уникална находка разкри най-голямата змия и най-дългият крокодил

Уникална находка разкри най-голямата змия и най-дългият крокодил

Уникална находка разкри най-голямата змия и най-дългият крокодил

Колумбийската въглищна мина, в която неотдавна бяха намерени останки от най-голямата змия в света, продължава да разкрива своите тайни. Археолозите се натъкнаха на ново съкровище за науката - вид праисторически крокодил, дълъг 6 метра.

Чудовищният Acherontisuchus guajiraensis е живяло преди 60 милиона години. Учените предполагат, че огромното влечуго е живяло в съседство с титанобоата и цяла група други влечуги в дъждовните гори на речна система от амазонски тип.

В широката река гигантският крокодил е ловувал риби, които си били любима плячка и на гигантската змия, достигаща 13 метра над 1100 килограма.

Според експертите на учените двата хищника от тежка категория понякога са се спречквали за храна, съобщава списание "Нешънъл джиографик".

Малките на крокодила пък са ставали жертва на боата. Един от проблемите пред подрастващия крокодил е бил да лови риба така, че да не дразни титанобоата до степен, след която чудовищната змия ще е по-склонна да погне крокодилчето, отколкото рибата, обяснява Алекс Хейстингс, ръководител на експедицията.

Анализът показа, че видът гигантски крокодил принадлежи към клона на дирозавридите - влечуги, сродни на съвременните Crocodilia, които включват крокодилите, алигаторите, кайманите, гавиалите и други видове.

Новият вид може да хвърли много светлина върху развитието на клона на дирозавридите. Силното същество е дошло в Южна Америка преди около 75 милиона години, вероятно буквално чрез преплуване на Атлантическия океан с отправна точка Африка.

Дирозавридите са едни от малкото животински групи, преживели масовото измиране на видове, унищожило динозаврите преди 65.5 милиона години.

"Две от направените от нас характеристиките на крокодила показват, според експертите, че той е живеел в реките - това са изтъненото тяло и издълженият, по-деликатен таз", посочи Хейстингс.

Екипът му си вади извода още, че животното е приспособено към спокойните води, където не се изисква по-големият и изразен таз, характерен за морските крокодилови същества, които е трябвало да се справят с мощните океански течения.

Вероятно шестметровият крокодил е се е отдръпнал навътре в континенталните реки като част от стратегията, която му е разрешила да се справи с последиците от катастрофата, избила по-голямата част от живота на Земята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest